Szőlőművelési technikák

A szőlőtelepítés módja

 

A szőlőtelepítés történhet gödörbe vagy fúróval készített lyukba. A gödrös ültetés régebbi keletű. A gödör felülnézete egy 30x30x30 cm-es egyenlő szárú háromszög, a mélysége 40 cm. A gödörbe helyezett oltvány gyökeréhez a talajt lábbal és öntözővízzel tömörítjük. Végül az olotvány nemes részére földet kupacolunk (csirkézés) azért, hogy a begyökeresedésig a fás részek és a fiatal hajtások párologtatását csökkentsük.
A fúrós ültetésnél kézi- vagy hidrofúrót is használhatunk. Ebben az esetben az ültetési lyuk mérete jóval kisebb lesz, mint a gödrös ültetésnél. A hidrofúró alkalmazása kifejezetten kedvező, mert a szaporítóanyag beiszapolása is azonnal megtörténik. Az ültetés végén az oltványok felcsirkézése (vagyis földdel takarás) ebben az esetben is megtörténik.

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

 

Szőlő telepítése hydrofúróval:

 

 

 

 

Bogyózás

 

A szőlőfeldolgozás egyik legelső folyamata. A bogyózás lényege a bogyók leválasztása a fürtökről, célja a must minőségének megóvása a kocsányban lévő csersavtól, amely károsítja a must ízét és színét is.

 

 

Szüret

 

A szőlő feldolgozása tulajdonképp a szüret időpontjának helyes kiválasztásával indul. Az időpont kiválasztásánál a legfontosabb tényező mindig a leendő bor minősége kell, hogy legyen. Próbaszürettel győződhetünk meg a szőlő érettségéről. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a szőlő cukortartalma elérte-e a borvidékre és fajtára jellemző többévi átlagos mustfokot. Ha kellően érettek a bogyók, akkor puhák, rugalmasak, és fajtájuknak megfelelő színűvé váltak. Az érés során savtartalmuk csökken, cukortartalmuk pedig nő. Szüretkor a fajtákat az érési idő alapján külön-külön szedik le és dolgozzák fel.

 

Modern szüretelő gép: