Hordók és készítésük

Hordók és készítésük

 

Az ókori rómaiak készítettek először fahordót a borok tárolására, elődeik égetett agyagedényt használtak. A hordó lényegében egy abroncsok által összefogott, hajlított dongákból álló tartály, melyben a bor másodlagos (szekunder) aromákat kap és a mikrooxidáció hatására érik, kerekedik. A hordók anyaga jellemzően tölgyfa, (eperfából, gesztenyéből és akácfából is készülhet többek között) méretét tekintve sokféle lehet. A méret hatással van a bor érésére és az aromák későbbi összetételére is.

A “klasszikus” boroshordók 50-100 literes űrtartalommal rendelkeznek. A nagy ászokhordók 1000-5000 literesek is lehetnek. Elterjedtsége miatt fontos még szót említeni a barrique hordóról, melynek specialitása, hogy 225 literes űrmértékű dongái belül ki vannak égetve, mely lehetővé teszi a kíméletes oxidáción alapuló borkezelést és érlelést, mely sajátos fából eredő aromákat biztosít a bornak. Magyar vonatkozásban pedig említsük meg a gönci hordót, mely űrmértéke régi magyar mértékegység szerint 160 icce, azaz körülbelül 136 liter. Legfőbb ismérve, hogy korábban a híres tokaji aszú és szamorodni borok érlelésére használták.

Fontos továbbá, hogy milyen tölgyfából készül a hordó, mivel a fahordós érleléssel a bor gyümölcsös, szőlős (primőr) jegyei, fahordóból származó édesfűszeres és egyéb (szekunder) aromákkal gazdagodnak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a francia tölgy vaníliás jegyeket kölcsönöz a bornak, míg az amerikai tölgy étcsokoládét és kókuszt, míg a magyar zempléni tölgy például pörkölt magvas jegyeket.

 

Hogyan is készül egy barrique hordó:

 

 

A boroshordó anyaga kifogásolhatatlan kell legyen, mert különben a bor vallja kárát. Első használat előtt elő kell készíteni egy több menetes forró vizes öblítéssel. A barrique hordók, mint már említettem, belül égetett felülettel rendelkeznek, amitől jellegzetes illat-és zamatanyagok oldódnak a borba. Ennek megtartása érdekében a barrique hordókat csak hideg vizes öblítéssel készítik elő.

A hordó üres állapotban is folyamatos karbantartást igényel. Hideg vízzel ki kell mosni, majd ezt a vizet maradéktalanul kiönteni belőle. Ismételni addig, míg tiszta víz nem folyik belőle. Első fejtés (értsd: bortárolás) után 3-4, később 2-3 alkalom szükséges körülbelül. A kimosott hordót száradni hagyjuk 2-3 napig. Száradás után kénezzük be és tartsuk bedugva. Amennyiben a kénezés elmarad, a hordó penészedni kezd. A kénezési folyamatot kéthavonta ajánlott elvégezni, mert a kén-dioxid lassan elillan a hordóból. A gondozást, így a kénezést és törölgetést rendszeresen el kell végezni. Amennyiben lehetséges, azt a hordót melyben bort tárolunk, mindig csurig kell feltölteni. Ez egyrészt azért fontos, mert a hordó szájnyílásába speciális akonadugót helyeznek, melynek vége beleér a borba a tökéletes zárás érdekében. Másrészt ha bor “félben” van, akkor nagy felületen érintkezik levegővel és öregedése így rohamosan növekszik. Újonnan az akonadugót is szilikondugóval helyettesítik, amivel csökkentik a bor levegő felvételét.

Hogy egy bor mennyi időt tölt fahordóban, az attól függ, hogy a borász milyen stílust álmodott meg az adott bornak. Igaz, sokszor egyszerűen a logisztika határozza meg, hogy egy bor mikor kerül lepalackozásra. A hordók használhatóságáról eltérnek a szakmai vélemények. Az biztos, hogy egy új hordó annyira erőteljes faízt ad a bornak, hogy az első letöltésnél jellemzően csak átlag alatti minőségű mustot vagy bort használnak, hogy az vegye el az intenzív aromát. A letöltések számának növekedésével csökken a hordóban pihenő borban a fás jegyek erőssége. Mivel egyes borászok boraik stílusában az erőteljes faízt képzelik el, azok hamar akár másod-, harmadtöltés után is képesek megválni hordóiktól. Mások a hordó szétrepedéséig kitartanak. Nem utolsó szempont a hordók méregdrága ára, melyek a több százezer forintot is elérhetik.

Forrás:  Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

 

Hordó méretek

Díszhordó (L) 1 2 3 5
Donga hossz. (cm) 15 18 20 25
Fej átmérő (cm) 12 14 16 20
Has átmérő (cm) 14 16 18 22
Vastagság (mm) 15 15 15 20
Pincehordó (L) 10 20 30 50 (akós) 80
Donga hossz. (cm) 30 35 40 50 54
Has átmérő (cm) 32 37 42 52 57
Vastagság (mm) 20 20 20 25 25
 Ászokhordó (L) 100 120 150 200 225 250
Típus  Magyar hektós Magyar Magyar Magyar Bordeaux Barrique Magyar
Donga hossz. (cm) 60 63 65 70 96 75
Fej átmérő (cm) 50 53 55 60 69 62
Has átmérő (cm) 63 65 67 73 56 78
Abroncs (db) 6 6 6 6 8 6

Forrás: boroshordo.com