A bor és a sajt harmóniája

A bor és a sajt harmóniája

 

Annak érdekében, hogy választott borunkhoz a megfelelő sajtot párosítsuk és ezáltal a lehető legjobb ízélményt érjük el, érdemes figyelembe venni néhány alapszabályt.

A lágy savú, üde, illatos és zamatos fehérborokhoz, mint például a kövidinka, szürkebarát, reduktív rizling, cirfandli a friss, juh-, kecske-, vagy tehéntejből készült gomolya sajtok (ricotta, feta, mozarella, krémsajt, mizithra) illenek leginkább.

A félkemény sajtok – trappista, edami, gouda, óvári típusúak – enyhén édes és sós érzetet keltenek egyszerre, így vagy a kifinomult savakkal rendelkező száraz fehérbor (olaszrizling, furmint), vagy a bársonyos, testesebb vöröbor (pinot noir, kadarka, bikavér) lehet a potenciális kísérője.

 

 

Az ementáli típusú kemény sajtok (például pannónia) remek összhangot teremtenek a testesebb, markánsabb fehérborokkal, vagyis egy chardonnay, zenit, hárslevelű kitűnő választás lehet. Emellett ne feledkezzünk meg a nagy csersavtartalmú kékoportóval való igazán különleges ízharmonizációjáról.

 

A parmezán, cheddar típusú száraz sajtokhoz elsősorban a közepesen testes, de nem túl csersavas vörösborok (például rioja, kadarka, portugieser) illenek, vagy az olyan ásványos fehérborok, mint az irsai, juhfark.

 

A fehérpenészes sajtokhoz, vagyis többek között a camembert és brie típusokhoz a száraz, elegáns savú fehérborok illenek, mivel a fehérpenészes kéreg egy jellegzetes gombaízt ad a sajtnak. Tehát az ezerjó vagy a cserszegi fűszeres kitűnő választás lehet. Emellett a rosék, sillerek, illetve könnyebb vörösborok (zwiegelt, pinot noir) szintén harmonizál hozzájuk.

 

A száraz, könnyedebb savtartalommal rendelkező fehérekhez, vagy a lágyabb, nem túl csersavas vörösborokhoz a vöröspenészes kérgű sajtok harmonizálnak (pálpusztai, münster, citeaux típusúak). Ennek oka, hogy az erőteljesebb savtartalom elfojtja a sajt élvezeti értékét. Válasszunk tehát hárslevelűt, furmintot, vagy akár egy kékfrankost ezekhez a sajtokhoz.

 

 

A kékpenészes sajtokban – többek között a rokfort-, márványsajtban – a tejzsír egy része glicerinné alakul, így jellegzetes édeskés és kesernyés ízt hagy a szánkban. Az ízek összhangja ezért leginkább a természetes édes borokkal, azaz például a tokaji szamorodni típusú fehérborokkal válik teljessé, de akár egy tokaji aszúval, egy madeira likőrborral, vagy egy portóival is kiváló párosítást valósíthat meg.

A hagyományosan magyar túrókülönlegességek – körözött, füstölt túró – fogyasztásakor sem kell mellőznünk a kísérő italt. Ezek esetében az ízek kitűnően érvényesülnek a testes, pikáns ízvilágú fehérborokkal (például muskotály), vagy a füstölt túró esetén akár egy csersavasabb vörösborral (például cabernet savignon).