Milyen típusú szőlőfajta a kövidinka?

Első ismert nyoma a múlt század közepéről eredeztethető, az akkori Magyarországhoz tartozó Versec (ma Szerbia) környékéről; így igazi magyar szőlőfajtának számít.

 

Leginkább az alföldi – kunsági, csongrádi – szőlőterületeken termesztik, mivel a homokos talajt is kitűnően tűri, rendkívül szívós, ellenálló fajta és magas terméshozam jellemzi. A kövidinka késői érésű szőlőfajta, általában október közepétől kezdik szüretelni; a kisebb fagyokat is átvészeli. Alacsony savtartalmú, a bogyók színe pirosas árnyalatú; a mustja alacsony cukortartalommal bír. Ízében általában zöldfűszeres jelleget mutat egy kevés mézes lecsengéssel, és ennek a két merőben eltérő ízvilágnak a kompozíciója csodás összhangot teremt a szánkban.

 

Beavató programunkon a soltvadkerti Lantos borászat tételét kóstoljuk meg. A kunsági termőtalajhoz híven igazán izgalmas karakterjegyekkel rendelkező bort készítettek, melynek illatában fellelhetőek az őszi gyümölcsök – birsalma, körte – éppúgy, mint a fehér virágok. Ha kíváncsi vagy arra, hogy ebben a lágy, zamatos borban milyen további aromák fedezhetőek fel, ne hagyd ki eseményünket!

 

Ugye te sem akarsz lemaradni? 😉

 

Aktuális eseményeink

Hozzászólok!