A fröccs és ami mögötte van

Ebben a tikkasztó melegben jólesik egy hűsítő fröccs (természetesen szódavízzel!) egy friss, gyümölcsös fehér- vagy rosé borból.
Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy milyen arányban kerül a pohárba a bor és a szódavíz a kis- vagy nagyfröccs esetében, de azt vajon tudjátok, hogy hogyan készül a viceházmester vagy akár a Krúdy-fröccs?

 

Először is nézzük meg röviden a fröccs eredetét. A legelterjedtebb történet szerint Jedlik Ányos volt az, aki egy szüret alkalmával Fáy András pincéjében készítette el az első fröccsöt, amit akkor még spriccernek hívott. Jedlik az általa feltalált szódásüveggel „öntötte nyakon” a bort, hogy kicsit lazítsa az ital erősségét. Később a szintén jelenlévő Vörösmarty volt az, aki kitalálta a fröccs szót.

Na de ennyit a legendáról, lássuk a különböző arányokat.

 

Segítségképpen összegyűjtöttük a legnépszerűbb fröccs fajtákat, így ha legközelebb fröccsöt rendeltek, ez alapján át tudjátok gondolni, hogy milyen arányban szeretnének fogyasztani az italt.

 

  1. Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
  2. Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
  3. Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
  4. Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
  5. Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
  6. Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
  7. Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
  8. Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
  9. Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  10. Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
  11. Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
  12. Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  13. Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  14. Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  15. Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
  16. Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
  17. Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
  18. Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
  19. Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

Ugye nem is olyan egyszerű a választás? A lényeg ugyanaz, mint a tisztán ivott bor esetén: nem érdemes koccintós fajtát választani, mivel csak a minőségi alapanyagokkal készített italtól lehet elvárni a megfelelő élvezeti értéket.

Hozzászólok!