Etyeki Kúria Pinot noir 2016

4.1 / 5 Pontszám
Sav
Alkohol
Test
Aroma intenzitás
Tannin
Komplexitás
Pinot noirBor
2016Évjárat
Etyeki KúriaPincészet
Etyek-BudaiBorvidék
13,5%Alkohol

4.1 / 5 Pontszám
Pinot noirBor
2016Évjárat
Etyeki KúriaPincészet
Etyek-BudaiBorvidék
13,5%Alkohol
Vizsgálat, benyomás
Megjelenése tiszta, színe a rubin és a gránát árnyalatok között helyezkedik el. A színe nem túl intenzív, inkább kicsit halovány.
Illatában rendkívül gazdag, sokat sejtető, felismerhetőek a kompótos aromajegyek. Inkább mondanám fűszeres bornak, mint gyümölcsösnek. Felfedezhető benne a szegfűszeg, csipkebogyó, meggy; a szilvafélék közül pedig inkább a roppanós ringló jut eszembe.
Ízre hozza azt, amit illatában is rejt. Sőt, talán még többet is. Szánkat teljesen kitölti, egyfajta lendülettel söpör végig nyelvünkön az ízlavina. A borsosság, lekvárosság, szerecsendió, valamint a fás jelleg is megjelenik. Nagyon bújós és könnyen behízelgő vörösbor. Itatja magát és a 13,5% alkoholtartalom enyhén melegíti az ember torkát. Észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan fogy. A bor jelen állapotában már most is kiváló , de van még benne potenciál. 1-3 év múlva érdemes lenne újra megkóstolni ezt az évjáratot.
Ajánlom fűszeres ételekhez (paradicsomos alapú tésztákhoz, sertés-, marha-, bárány ételekhez, sült vagy grillezett formában). Kellemesen illeszkedik akár a paprikás-, csemege szalámihoz, császárszalonnához, vagy keményebb sajtokhoz is.
Etyek-Budai borrégió egyik kiemelkedő borfajtája lehet, vagy már az is. Komoly ebédhez, egyszerű vacsorához ajánlom, vagy akár még beszélgetős bornak is kiváló választás lehet. Ha ilyen jellegű borral találkozom, sokszor megfordul a fejemben, hogy miért nem ilyen egyszerű, könnyen iható, de mégis gazdag aroma és savtartalommal készítenek borokat kis hazánkban. Persze tisztelet a kivételnek.
Egy hátrányt emelnék ki, az pedig az ára. Véleményem szerint kissé túl van árazva, mivel ~4700 Ft- tól indul egy palack bor.
Sav4
Alkohol4
Test4
Aroma intenzitás4.5
Tannin3.5
Komplexitás4.5

Hozzászólok!